Traktorist Test Drive
Дискові борони Lemken
Джерело: Landtechnik Test Jahrbuch (DLV)
Traktorist.ua продовжує цикл публікацій тестів сільгосптехніки від нашого партнера з Німеччини — компанії DLV, яка володіє найсучаснішим центром тестування в Європі.

Сьогодні в фокусі відразу три дискові борони від Lemken — Heliodor 8, Rubin 9, Rubin 12, результати тестів яких опубліковано в Landtechnik Test Jahrbuch 2015. Надаємо слово німецьким колегам.
Купуй б/в техніку з Європи на Traktorist.ua!
Traktorist.ua входить до міжнародної мережі платформ для продажу вживаної сільгосптехніки UsedTecWorld. Мережа забезпечує легкий обмін оголошеннями між біржами продажу б/в техніки з 19 країн Європи. Також, Traktorist.ua знаходиться в технічному партнерстві з однією з найбільших в Німеччині бірж Technic Boerse. Завдяки такій колаборації, українські аграрії мають змогу напряму купувати техніку із різних країн Європи.
Спершу короткі дискові борони з'явилися як примха моди і здебільшого застосовувалися, як доповнення до культиватора. Так було з тієї причини, що робоча глибина раніше була обмежена в борін показником 12 см, і для глибокого обробітку ґрунту необхідний був іще один пристрій.

Робота боронами давала позитивні ефекти: перемішування рослинних решток, високу швидкість руху, щільне прилягання до ґрунту та його спушення. Але при цьому постійно мало місце обмеження робочої глибини, що було достатньою мотивацією для виправлення цього недоліку.

Відомо, що на ринку спостерігається тенденція до збільшення робочої глибини. Виробники, які розпочинали з невеликих дисків, нині пропонують уже пристрої з діаметром диска 520 мм. Інші поряд із пристроями з малими дисками пропонують нові моделі з діаметром диска 610 мм. А у випадку з Lemken Rubin 12 (736 мм) реальною стає робоча глибина 20 см. Наразі пропонуються для продажу диски від 410 до 736 мм.
технічні характеристики Kuhn Optimer
Швидкі диски
Короткі дискові борони складають зазвичай конкуренцію таким механізмам, як культиватор, якщо спостерігати в розрізі показників робочої швидкості, затребуваної сили тяги, чутливості до засмічення, довжини пристрою, виробничої потужності в м²/год. Високі швидкості в основному важливі для того, щоб повністю задіяти потенціал ротаційних дискових борін у процесі перемішування. Проте недолік залишається недоліком: у той час як культиватор досягає робочої глибини 35 см, у випадку з короткими дисковими боронами 20 см це вже межа.

Поверхневий обробіток орного шару можлива й за невеликого показника робочої глибини за допомогою дисків залежно від щільності прольотів і кута нахилу. Культиватори здебільшого забезпечують ширші прольоти.

І через те, що у культиваторів рідше розташовані робочі органи, необхідно або працювати з більшою глибиною, або використовувати відповідні стрільчаті лапи.
Неглибокий і легкий
Heliodor 8
Heliodor 8 представляє групу пристроїв із малими дисками. Діаметр дисків і кут нахилу завжди необхідно розглядати в сукупності. Таким чином, за малого діаметру разом із гострокутним розміщенням дисків стає можливим зменшення затребуваної сили тяги за незмінної робочої глибини. За рахунок цього, під час підготовки ґрунту до посіву, потрібно менше «роботи». Важить Heliodor 8 лише 2 930 кг, тому належить до категорії «легковаговиків» серед коротких дискових борін. На те, як це впливає на проникнення робочих органів машини в тверду суху землю та на якість роботи, у ході тестування, на жаль, перевірити не вдалося. Складену чотириметрову дискову борону випробовували агрегатували до трактора John Deere 6190 R. Такий тандем проявив себе дуже добре на пухкому ґрунті, де проводився тест-драйв.
Універсальність у застосуванні
Rubin 9 представляє групу пристроїв із великими дисками і застосовується як «всемогутній» під час лущення стерні, в заробці високорослих сидератів або під час обробки кукурудзяних полів (уже покошених, тобто тих, на яких залишилися тільки стерня). Конструкційно борона розрахована на високу прохідність решток, тому нечутлива до засмічення (виключається забивання органічною масою). У тесті брав участь чотириметровий варіант агрегату вагою 3 739 кг, якого агрегатували до трактора Claas Axion 850.
Rubin 9
Нові горизонти
Rubin 12, маючи великі 736-міліметрові диски, робить можливим інтенсивне спушування та перемішування глибиною до 20 см і є конкурентом культиватору. Відстань між робочими органами становить уже 16,5 см. Диски розміщені більш похило, ніж у Rubin 9, але все одно досягається повне занурення в землю.

Разом з котком чотириметрова випробувальна машина важить 6 373 кг. В умовах стерні кукурудзи має значення потужність трактора. Для цього в пригоді став Fendt 826 Vario.
Rubin 12
Уникати бокових сил тяги
Із метою мінімізації зносу обладнання важливо налаштувати глибину кожної частини дискової борони та звернути увагу на зменшення бокових сил тяги, це правило поширюється на всі короті борони. У Heliodor 8 чи Rubin 9 диски розташовані асиметрично, наприклад, першого ряду — ліворуч, другого — праворуч. Тому якщо неправильно налаштувати глибину і один із рядів працюватиме надто глибоко, борона перехилиться набік.

У випадку з Rubin 12 інженери в цьому плані дещо модернізували модель: диски на кожному брусі розмістили симетрично, так що половина, рахуючи від середини, – праворуч, а інша половина – ліворуч. Таким чином збалансували сили між брусами.
технічні характеристики Kuhn Optimer
Порівняння результатів роботи
Профіль поверхні грунту прояснив, чим відрізняються три коротких дискових борони в перерізах робочої глибини, площі обробітку та перемішуванні землі.
Rubin 12
Rubin 9
Heliodor 8
При налаштуванні налаштуванні робочої глибини 8 см повноцінний обробіток до найглибшої точки не забезпечує жодна з трьох моделей. Однак верхній шар ґрунту «розрізається» повністю. При збільшенні розміру диска якість обробітку буде кращою
Rubin 12
Rubin 9
Heliodor 8
Перемішування: перемішування задовільне, показники глибини для Heliodor 8 – 12 см, для Rubin 9 – 14 см, для Rubin 12 – 20 см.
За робочої глибини 9 см Heliodor 8, гребіні в 5 см залишалися необробленими, а повний обробіток поверхні сягав 4 см. Rubin лишав прогалини на 3 см, а заглиблювався на 6 см. Оскільки у Heliodor 8 і Rubin 9 диски різних розмірів та кутів, досягаючи землі, вони мають одинаковий інтервал міжряддя 12,5 см, перекривання дисків у Rubin 9 більше, що обумовлено системними факторами. Через це гребні були меншими. Rubin 12 лишав прогалини лише 1−2 см, адже він призначений саме для глибокого обробітку. Оскільки він розрахований на глибшу роботу, цей результат не викликає здивування. Із міжрядковим інтервалом 16,5 см перекриття залишається значним навіть із великими колесами.

Перемішування ґрунту і рослинних залишків — із цим завданням усі три борони впоралися однаково добре відповідно до їхніх показників максимально можливої робочої глибини. Глибша обробка можлива, але при цьому погіршується однорідність ґрунту. Глибинна обробка вимагає, крім усього іншого, особливої уваги до прикочуванняя.

Heliodor 8 рекомендується для лучщення стерні і підготовки для посіву після оранки. На пухкому ґрунті під час випробовування він дуже добре впорався з кукурудзяною стернею та мульчованими сидератами. На середньотвердих поверхнях він працював ще досить добре. А от для твердого ґрунту він залегкий. Heliodor8 проявив себе найкраще, причиною цього є подвійний вал.

Із Rubin 9 можлива і лучщення стерні, і більш глибинна робота. Конструкційно (висока рамна конструкція) борона така, що їй під силу навіть густі стебел кукурудзи — він не забивається. Завдяки діаметру дисків і кутам нахилу, як і захисту від навантаження, Rubin 9 справляється в умовах, які б були малим дискам не під силу.

Rubin 12 справляється з будь-яким типом ґрунту, найкраще свій потенціал, однак, може показати на сухому і твердому ґрунті. Відзначаєтся тим, що має глибину роботи 20 см, тому забезпечує та перемішування ґрунту на горизонтах, — те, що раніше було можливим лише завдяки плугам і культиваторам.
Добре знати
Причепи визначають характер роботи
Причіп-коток не лише дозволяє контролювати глибини, але визначає і характер роботи. Залежно від бажаного ефекту, обраної робочої глибини, вологості ґрунту, більш-менш вираженим стає подрібнення та ущільнення ґрунту.
Rubin 12
Rubin 9
Heliodor 8
Для перевірки трамбування ми проїхалися на тягачі перпендикулярно до напрямку руху по оброблених ділянках. Різниця в глибинах стала очевидною.

Всі три моделі показали достойний результат, тому Вам вирішувати, яка борона краще підійде під обрану технологію! Чекайте новий тест кожного місяця на Traktorist.ua та слідкуйте за оновленнями на нашій сторінці в Facebook. І не забувайте, що знайти будь-яку вживану техніку можна на нашому сайті в базі оголошень!
Даний проект виходить за підтримки UsedTecWorld — найбільшої в Європі мережі бірж сільгосптехніки, до якої входить Traktorist.ua.