Traktorist Test Drive
Kuhn Optimer+ 5003
Джерело: Landtechnik Test Jahrbuch (DLV)
Під час вибору техніки для свого господарства, українські аграрії можуть сподіватися тільки на прес-релізи компаній, розповіді менеджерів та польові демонстрації, які проводять для широкого загалу. Але ж під час таких презентацій найчастіше показують лише плюси новинок, «забуваючи» вказати про мінуси.

Traktorist.ua вирішив змінити цю ситацію. Ми розпочинаємо цикл публікацій тестів сільгосптехніки від нашого партнера з Німеччини — компанії DLV, яка володіє найсучаснішим центром тестування в Європі. Ми постараємося максимально зануритися в «нутрощі» машин та агрегатів та покажемо, на що вони дійсно здатні.Отже, поїхали! Сьогодні в фокусі — культиватор Kuhn Optimer+ 5003
. Надаємо слово німецьким колегам.
З Optimer+ у компанії Kuhn в 2010 році з'явилося нове покоління компактних дискових культиваторів. Наскільки вони є конкурентоспроможними, німецькі спеціалісти перевірили на прикладі Optimer+ 5003 на 120 га.

Мода на ефективний обробіток стерні в минулі роки привела до появи великої кількості відповідних агрегатів на ринку. Поруч із багатобалковим культиватором до зміни парадигм спонукав компактний дисковий культиватор. Незважаючи на деякі недоліки, нині неможливо уявити роботу без них на багатьох фермах.

Першу продукцію компактних дискових культиваторів компанія Kuhn випустила 2004 року, тоді й з'явилася серія Optimer. Хвилю критики викликали опорні катки, які потребували витрат на обслуговування, та їхнє швидке засмічення. Kuhn прийняв цю критику, щоб удосконалити лінійку компактних дискових культиваторів і представити нове покоління в серіях 103 (триточкова навіска) і 1003 (напівпричіпний). Уже кілька років ці агрегати використовуються в полі та викликають переважно позитивні відгуки. Німецькі колеги вирішили перевірити в різних умовах, які слабкі сторони цього продукту та що ще можна в ньому поліпшити.
Два диски на вибір
Найважливіші зміни в порівнянні із попереднім Optimer стосувалися дисків та їхніх навісок. Інженери зменшили кут нахилу з 22 до 16°, щоб досягти більшої площі захвату. Перевагу нової конструкції найкраще видно в сухих умовах та на твердому ґрунті. Для цього було збільшено довжину стійок на 12 см, що набагато поліпшує проходження матеріалу. Як і раніше, всі диски з'єднані з рамою через гряділь, при чому класичний еластомірний амортизатор із поліуретану допомагає зменшити навантаження та пристосуватися до поверхні ґрунту.
Нічого не змінилося в діаметрі дисків. Kuhn, як і раніше, використовує диски діаметром 510 мм – і це гарне рішення. Адже, як показує досвід, саме такий діаметр дисків (навіть в інших виробників) найкраще підходить як для неглибокого, так і для середньоглибокого обробітку. Позитивним є й те, що Kuhn, як додаткову опцію, замість зубчатої гребінки пропонує диски з дрібними зубчиками, які забезпечують ще кращу роботу та ретельніше подрібнення. Але це рекомендується для дійсно неглибокого обробітку або ж для роботи на легкому піщаному ґрунті. Для важкого ґрунту та середньо-глибоких робіт краще підійдуть великі зубці.
технічні характеристики Kuhn Optimer
Довгий дишель із траверсою нижньої тяги робить можливим маневр із поворотом. Вистачить місця і для подвійних шин. Тестувальникам сподобалася також підйомна опора.
культиватор Kuhn
Тепер підшипникам не потрібне
технічне обслуговування
Наступна новинка дещо прихована: якщо раніше через кожні 500 га потрібно було очищати підшипники, то зараз вони змащені засобом, який відштовхує бруд. Попередні підшипники з конічними роликами замінили на дворядні шарикові в масляному картері. Вони потужніші та не так сильно пошкоджуються під час ударів. Завдяки подвійному захисту у підшипники не потрапляє пил. У разі заміни дисків підшипник тепер не розкривається. Але потрібно слідкувати, щоб у проміжну зону не потрапляв бруд.

Тепер змінено кут нахилу дисків. Вони оснащені підшипниками, які не потребують технічного обслуговування, і довшими гряділями для ефективнішої роботи.

Навіть за робочої глибини 6 см диски, незважаючи на великі зубці, не втрачають рівномірності в роботі.

Диски з рідкими зубцями потрібні лише тому, хто працює на мілкій глибині на ґрунті після ріпаку.
Гвинтовий механізм регулювання глибини
Optimer+, як і його попередники, має інтегровану ходову частину. За заглиблення відповідають причіпні котки. У нашому випробуванні перевірили машину завширшки 5 м із трьома котками. Верхніми обмежувачами глибини є два гвинти для кожного з котків. Ці гвинти можуть рухатися за умови, коли коток не навантажений, а болти, що виконують роль нижніх обмежувачів, навпаки, коли навантажений. Тому зміна робочої глибини вимагає багато часу. У чистому стані гвинти легко рухаються. Німецькі колеги не змогли перевірити чи це так само в забрудненому вигляді. Індикація глибини подана у формі шкали.

Після зміни обмежувача глибини потрібно по-новому відрегулювати Optimer+ до поверхні землі. Це робиться за допомогою дишля.

Три котки дещо зміщені, щоб звільнити місце для інтегрованої ходової частини. Величина шин і ширина мосту повністю влаштовують; але через гальма дещо обмежений дорожній просвіт.

Коток Packliner справляє гарне враження. Він чудово виконує додаткове подрібнення та зворотне коткування.
настройка культиватора Kuhn
переваги Kuhn Optimer
Коток для будь-якої глибини
Якщо ми вже говоримо про коток, то варто сказати, що компанія Kuhn для свого Optimer+ розробила три варіанти з діаметром 600 мм: відкритий коток із Т-подібним кільцем, закритий сталевий коток T-Liner і закритий коток Packliner із конусним кільцем. Для важких ґрунтів і ґрунтів із великою кількістю каміння варто використовувати коток T-Liner, який і приймав участь в тесті. Він якраз підійшов для місця нашого випробування. Дуже хорошим виявилося подрібнення брил як у сухих, так і вологих умовах. Відповідно не було чого критикувати й у зворотному коткуванні. За даними виробника, коток T-Liner надає 140 кг/м додаткової ваги, що за ширини робочого захвату становить 700 кг. Це досить багато, але не настільки, щоб коток вгрузав. Очищувачі бруду теж добре впоралися зі своєю роботою. Єдиний помічений недолік: регульовані наконечники між подрібнювальними кільцями важко дістати, що може призвести до їхнього зношування.
культиватор Kuhn Optimer
Відкритий коток із Т-подібним кільцем (130 кг/м) – найкращий варіант для легких чи сухих середньоважких ґрунтів, коток Packliner (165 кг/м) – для легких і важких ґрунтів, в яких немає каміння.
дисковий культиватор Kuhn
Але щоб змінити робочу глибину, доведеться попрацювати з 6 гвинтами. Тут було б краще застосувати гідравліку, яка автоматично реагує на зміну умов.
Змішування ґрунту з
пожнивними рештками та
дроблення брил
Із серпня до жовтня команда тестувальників використовувала Optimer+ для неглибокого обробітку (глибиною від 8 см), для середньоглибокого змішування ґрунту з пожнивними рештками та для обробітку ґрунту із силосною кукурудзою.

У всіх випадках Optimer+ виправдав очікування німецьких колег. Їм сподобався результат вирівнювання ґрунту та його змішування з пожнивними рештками. Подрібнення на важкому ґрунті теж було непогане, хоча тут важливу роль відіграло додаткове подрібнення котком. Дуже зручним виявився новий кут нахилу дисків. За дуже сухих умов і на ґрунті з вмістом глини від 25 % були деякі труднощі з процесом захвату, але це можна виправити, поставивши Optimer+ під певним нахилом до трактора.
Kuhn Optimer 5003
На болотистому ґрунті та під час руху під гору з робочою швидкістю більше за 16 км/год Optimer+ починав трохи підстрибувати, що інколи призводило до нерівномірної робочої глибини. Також під час звалювання силосної кукурудзи на болотистому ґрунті подекуди залишалися необроблені ділянки, але ця ж проблема була і в інших випробувальних механізмах. Причиною цього була клейкість землі. Переходи трактора залишалися чистими й не мали ні борозен, ні валів. Щитки, які трохи важко регулюються, виконали свою роботу чудово. Але тестувальники вважають, що тут є і великий недолік Optimer+: між правим боковим щитком і двома дисковими рядами на пухкій землі застрягали шматки ґрунту — незалежно від робочої швидкості. Недоліком є занадто мала відстань між верхнім і нижнім кінцями бокового щитка та другим дисковим рядом. Тут конструкторам точно ще треба попрацювати. Щиток можна ще трохи посунути вбік, але тоді буде дещо втрачена ефективність його роботи.

Розташування дисків, їхній діаметр і правильний вибір котка майже скрізь приносять гарний результат.

У складеному стані Optimer+ міцно стоїть на землі. Але через вузьку середню секцію важко оцінити його ширину.
культиватор Optimer
Недолік: праворуч між дисковими рядами та боковим щитком застрягав ґрунт. Цю помилку Kuhn`у ще потрібно виправити.
Повороткий і стійкий
Однією з переваг Optimer+ є його повороткість. Траверса повертається під кутом 90° на всі боки, а розміщена попереду ходова частина зміщує точку повороту в напрямок тягача.

Під час руху помітним є низький центр ваги, бо завдяки трисекційній рамі крила не надто високі. До того ж бокові секції котків розміщені майже на тому ж рівні, що й ходова частина, що під час їзди в поєднанні з великими колесами та широким мостом надає агрегату стійкості. Важливо знати: коли ввімкнено ручне гальмо, Optimer+ після зчеплення піднімається не повністю, адже тоді в коліс настільки велика сила тертя, що циліндр не може впоратися. Але після зняття ручного гальма ця проблема усувається.
Загальне враження
Optimer+ компанії Kuhn загалом справив на наших німецьких колег гарне враження. Їм сподобалося те, як він змішує ґрунт із пожнивними рештками та розрівнює поверхню ґрунту – чи то обробка пшеничного або кукурудзяного поля, чи підготовка землі до посіву. Також дроблення на частково глиняному ґрунті не викликало жодних запитань, коток Packliner демонструє не тільки хороший результат зворотного коткування, але й чудове розбивання брил.
культиватор Kuhn
Критику викликають дещо важке налаштування робочої глибини та швидке забиття частин механізму в правій крайній зоні. Під час тестування компактний дисковий культиватор працював без проблем.

Що помітили ще:
  • У Optimer+ є шість варіантів робочої ширини захвату від 4 до 7,5 м.
  • Агрегат легко опускається на землю як в розкладеному вигляді, так і в положенні для транспортування.
  • Завдяки шарнірному кріпленню в пазах бокові частини можуть рухатися в межах 1-2 см (для пристосування до поверхні ґрунту) незалежно від середньої секції.
  • Немає додаткових баластних вантажів для Optimer+.
  • За необхідності компанія KUHN перед котком встановлює однорядну сітчасту борону.


Kuhn висловлює свою думку…

… щодо налаштування глибини: шість гвинтів є легкодоступними, вони відповідають за просте та безступеневе регулювання.

… щодо дисків: При певних умовах експлуатації рекомендовано диски розміром 510 мм замінити на диски 460 мм. Диски меншого діаметру обробляють меншу площу та недалеко відкидають землю.

… щодо програми котків: Великий діаметр трьох котків забезпечує чудове розбивання брил і зворотне коткування.
Ось такий він, Kuhn Optimer+ 5003. Чекайте новий тест кожного місяця на Traktorist.ua та слідкуйте за оновленнями на нашій сторінці в Facebook. І не забувайте, що знайти будь-яку вживану техніку можна на нашому сайті в базі оголошень!
Даний проект виходить за підтримки UsedTecWorld — найбільшої в Європі мережі бірж сільгосптехніки, до якої входить Traktorist.ua.